подвижьнѣи

подвижьнѣи
ПОДВИЖЬНѢИ (8*) сравн. степ.
1.Более решительный, настойчивый, устремленный:

Видѣвъ же ди˫аволъ и искони ненавид˫аи добра чл҃вка. ˫ако вьсю надежю свою на г҃а положилъ ѥсть ст҃ыи борись начатъ подвижьнѣи бывати. и обрѣтъ ˫ако же преже каина на братоѹбииство гор˫аща. тако же и ст҃опълкъ по истинѣ въторааго каина ѹлови мысль ѥго. СкБГ XII, 10в;

в роли нар. С большей устремленностью, натиском, борьбой:

[дьявол] прозѧбень˫а створи грѣху. подвиженѣи [так!] ѹбо и супостатнѣи. къ комуждо прилага˫а к намъ. (ἀγωνιστέον) ФСт XIV/XV, 188б.

2. Более желаемый, ожидаемый, вожделенный:

неч(с)тыи и вещныи дх҃ъ ѿ дш҃ь ѿгнавше… не праздно ни без дѣла оставиша. ˫ако же съ множаиши(м) приговленье(м) [так!] обь˫атѣ быти. и седмерыми зольми дх҃вными. елико же и добрѣ ѹгодивы(х) почтеное еже бо люторатнѣе. то подвижнѣе. но на ѿбѣжанье золии. благовольство творѧ(т) всего х(с)а. (περισπουδαιότερον) ГБ к. XIV, 18г.

3. Более усердный, ревностный:

ѿтолѣ же начатъ на трѹды || паче подвижьнѣи бывати. ˫ако же исходити ѥмѹ съ рабы на село и дѣлати съ вс˫акымь съмѣрениѥмь. ЖФП XII, 28а–б; во инѣ(х) бо е(с) разлученье. б҃атѣти и ѹбожати. а въ семь иже подвижнѣи д҃шею то б҃атѣи. (προϑυμότερος) ГБ к. XIV, 36в; ничтоже бо е(с) ѹ б҃а велье. злато и сребро и каменье. егоже ѹбогыи не може(т) дати. сдѣ же въ хр҃щньи жить˫а б҃атѣи е(с) иже подвижнѣе. (προϑυμότερος) Там же, 36г; на мученье. занеже и се бѧше имъ. бываху подвижьнѣише. (προϑυμότεροι) Там же, 144в; к мученью бываху подвижнѣише по строю б҃ью. (πρόϑυμοι) Там же, 144г.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Полезное


Смотреть что такое "подвижьнѣи" в других словарях:

  • подвижьнѣ — (3*) нар. Подвижнически, ревностно: Симонъ… толкуѥтсѧ… иже е(с) готовъ на послуша(н)е бл҃говѣстовань˫а. и подвижнѣ ѹмершвенье земны(х) ѹдовъ за нравъ добродѣтелную прмдр(с)ть преходѧ. и волную ѹбо преходѧ добродѣте(л). ГБ к. XIV, 72а; мч҃нь˫а же… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • бывати — Бывать бывати (1) 1. Вступив в какое л. состояние, пребывать в нем: Коли соколъ въ мытехъ бываетъ, высоко птицъ възбиваетъ; не дастъ гнѣзда своего въ обиду. 27. Видѣвъ же дияволъ и искони ненавидяи добра человѣка, яко вьсю надежю свою на господа… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • начяти — Начать начати, начяти (5) 1. Приступить к какому л. действию; приняться что л. делать: Не лѣпо ли ны бяшетъ, братіе, начяти старыми словесы трудныхъ повѣстіи о пълку Игоревѣ, Игоря Святъславлича! 1. Орьтъмами, и япончицами, и кожухы начашя мосты… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»